Кутя з баланди та торт з "рачків": У Харкові показали Різдво в радянських таборах (ФОТОРЕПОРТАЖ)

У Харківському літмузеї реконструювали святкування Різдва, яким воно було в радянських таборах

Кутя з баланди та торт з "рачків": У Хар…

На столі в літературному музеї лежать скромні пакуночки, загорнуті в газету та папір, поруч – миска із табірною баландою, вода та сухарі.

Тут святкуватимуть "Таборове Різдво". Для реконструкції спирались на спогади українських дисидентів - політв'язнів Ігоря Калинця, Василя Стуса, Євгена Сверстюка та Надії Світличної.

Дату обирали також не випадково, адже 12 січня відзначають День українського політв'язня. Таким чином, зазначають організатори, харків'яни не лише вшановують різдвяних іменинників Василя Стуса та Василя Симоненка, але й висловлюють підтримку сучасним українським політв'язням.

"Нам хотілося розповісти всім, пережити разом з усіма. Уявіть собі умови ув'язнених, як там можна відсвяткувати Різдво, але вони могли і ікони вишити, і ялинку прикрасити, колядки співали, і було дванадцять страв, вони навіть торт готували", - розповідає співробітниця Харківського літмузею Тетяна Пилипчук.

На початку заходу співробітники музею розповідають про долі дисидентів, а потім учасники збираються навколо столу, аби приготувати 12 страв із того, що ув'язнені могли дістати, перебуваючи у таборі.

У пакунках – мак, мед, цукерки, часник, чай, мармелад та сухофрукти.

"Дівчата збирали перловку з їдалень, вони її клали в сніг, щоб заморозити, а потім діставали та розморожували. Коли наглядачі зрозуміли, то їм переставали давати кашу, але ж не переставали давати баланду", - зазначають організатори.

Торти ж готували з цукерок "Рачки", їх розтирали та робили коржі.

Окрім приготування 12 традиційних страв, учасники прикрасили кімнату та маленьку ялинкову гілочку, яка заміняла дисидентам традиційне новорічне дерево.

Всі новини Харкова сьогодні читайте на Depo.Харків

 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme