Харківські фахівці знайшли небезпечні бактерії в сирі, який продають по всій Україні

За результатами споживчої експертизи із 12 зразків кисломолочного сиру лише три відповідали вимогам нормативної документації та інформації, заявленій на етикетці

Харківські фахівці знайшли небезпечні ба…

Як повідомили Depo.Харків у прес-службі ДП "Харківстандартметрологія", для проведення експертизи фахівці взяли зразки кисломолочного сиру, виготовленого в Харківській, Київській, Волинській, Черкаській, Дніпропетровській, Полтавській, Миколаївській, Сумській областях України.

За даними підприємства, із 12 відібраних зразків чотири були виготовлені згідно з вимогами національного стандарту ДСТУ, а вісім – за технічними умовами підприємств.

Зокрема, для перевірки були відібрані зразки кисломолочного сиру 15% жиру ТМ "Простоквашино", 5% жиру ТМ "Заречье", 5% жиру ТМ "Злагода", 9% жиру "Домашній традиційний" ТМ "Білоцерківський", 9% жиру "Творожна традиція" ТМ "PRESIDENT", нежирний "Творог традиційний" ТМ "Звени Гора", 9% жиру ТМ "Добряна", 7% жиру "COTTAGE CHEESE" ТМ "Premіalle", 5% жиру ТМ "Галичина", 10% жиру ТМ "ХУТОРОК", 9,5 % жиру "Домашній" ТМ "Яготинський", 9,5% жиру ТМ "Кожен день".

За результатами споживчої експертизи із 12 зразків лише три (ТМ "Злагода", "Яготинський" та "Простоквашино") відповідали вимогам нормативної документації та інформації, заявленій на етикетці.

За даними фахівців, сир торговельної марки "Хуторок" виявився відвертою фальсифікацією. "Він містить немолочні рослинні жири, що заборонено законодавством. Причому кількість немолочного жиру майже втричі перевищує заявлену жирність і становить 27,5%. Як правило, якість цих рослинних жирів залишає бажати кращого: це дешеві пальмове, кокосове масла або їх суміші з високим вмістом трансжирів, які є небезпечними для здоров'я, оскільки від них в першу чергу страждає серцево-судинна система. А ось білка в цьому продукті в чотири рази менше, ніж заявлено, – 3,85% замість обіцяних 16%, - сказано в повідомленні. - За результатами випробувань встановлено, що продукт містить завищену кількість дріжджів і пліснявих грибів, у ньому виявлені ще й бактерії групи кишкової палички".

Також бактерії групи кишкової палички виявили у сирі "Кожен день" та "Добряна", завищену кількість дріжджів та пліснявих грибів в сирі "Кожен день", "Білоцерківський" та "Заречье", завищену кількість дріжджів в сирі "PRESIDENT" та "Звени Гора", завищену кількість пліснявих грибів в сирі "Галичина" та "Premіalle".

Фахівці зазначили, що вживання такої продукції може призвести до різних розладів у роботі шлунково-кишкового тракту, що є особливо небезпечно для дітей.

Крім того, у трьох зразках кисломолочного сиру не відповідала дійсності інформація, зазначена на маркуванні щодо масової частки жиру: ТМ "Кожен день" - фактично 8% при заявленій 9,5%, ТМ "Premіalle" - фактично 6,3% при заявленій 7%, ТМ "Галичина" - фактично 4% при заявленій 5%.

Три зразки кисломолочного сиру не відповідали інформації, задекларованій на маркуванні, за масовою часткою білка: ТМ "PRESIDENT", ТМ "Premіalle" та ТМ "Хуторок".

Як повідомляв Depo.Харків, раніше у Харкові перевірили якість гречки, яку продають у місцевих супермаркетах.

Всі новини Харкова сьогодні читайте на Depo.Харків

 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme