У харківських супермаркетах продавали нітратні овочі
Експерти перевірили овочі з харківських супермаркетів на наявність нітратів
- Харьков
-
15 июня 2015 10:39
Про це кореспонденту Харків.depo.ua повідомили в ДП "Харківстандартметрологія".
Для експертизи було придбано 11 зразків ранніх овочів: огірки, кабачки, буряк молодий столовий, капуста, кріп, редиска, картопля молода, салат, помідори, зелена цибуля та молода морква.
Продукція була закуплена в супермаркетах "КЛАСС" і "РОСТ".
З 11 протестованих зразків ранніх овочів 5 не відповідали вимогам нормативів за кількістю нітратів. Вміст нітратів в буряку був перевищений від встановлених норм в 2,3 рази, в кабачках - в 1,6 рази, в капусті - в 1,4 рази, в огірках і кропі - в 1,3 рази.
"Систематичне вживання подібних продуктів може призвести до ослаблення імунної системи, виникнення і розвитку алергії, порушень в роботі щитовидної залози та шлунково-кишкового тракту, а також можлива провокація злоякісної пухлини, в тому числі і в шлунково-кишковому тракті", - зазначено в повідомленні.
Коментуючи результати споживчої експертизи, генеральний директор ДП "Харківстандартметрологія" Володимир Величко відзначив, що без лабораторного аналізу визначити нітратність овочів досить складно навіть експертові. Проте можна знизити кількість нітратів у овочах до мінімальної. Для цього потрібно якомога ретельніше мити продукти перед вживанням, знімати шкірку. Також необхідно видаляти основу, оскільки це - місце найбільшого скупчення нітратів. У капусті необхідно повністю видалити качан, а зелень слід відділяти від стебел.
Кількість нітратів зменшується під час варіння продуктів, але при цьому зменшується і значна частка вітамінів і корисних речовин. "Варто купувати продукти лише там, де ви звикли і впевнені в їхній якості та свіжості. Не соромтеся вимагати сертифікат якості на продукт, що викликав у вас підозру. В сертифікаті має бути зазначена кількість нітратів, присутніх в даному продукті", - додали в прес-службі.
Мінімізувати вплив нітратів на організм можливо за допомогою продуктів, що містять вітаміни А, Е і С. У найбільшій кількості вони є в квашеній капусті, бананах, яблуках і цитрусових.
Більше новин про життя Харкова читайте на kh.depo.ua
Все новости Харькова читайте на Depo.Харьков
Все новости на одном канале в Google News
- 16:28 Оккупанты сбросили КАБ возле Харькова: Пострадали четверо детей
- 13:01СБУ схватила организатора "референдума" за присоединение оккупированной части Харьковщины к рф ФОТО
- 12:34 В Харькове дали пожизненное российскому командиру, который расстреливал гражданских ФОТО
- 08:48На Харьковщине в результате обстрелов погибли 4 человека, ранены – еще 15
- 08:33На Харьковщине – масштабный лесной пожар в результате обстрела ФОТО
- 16:01СБУ показала полицейских-коллаборантов из Харьковской области ФОТО
- 15:55 Украина начала получать оружие с разрешением бить по россии, — МИД Латвии
- 13:09В Харьковской области вручили подозрение главному оккупационному экономисту: Что известно
- 13:05 Оккупанты сбросили УАБ на центр Золочева Харьковской области: Есть погибшие и раненые ФОТО
- 09:27Враг обстрелял Харьковскую область авиабомбами и РСЗО
- 17:13 В Харькове в результате утреннего авиаудара один человек погиб, еще 10 – ранены ФОТО
- 12:57В Укргидрометцентре рассказали, какой будет погода в Украине в мае
- 10:48 В Харькове в результате обстрела есть погибшие и раненные: Официальные данные
- 10:13 Оккупанты обстреливают Харьков из авиации
- 08:41На Харьковщине в результате ударов россии ранены двое мужчин — ОВА
- 18:37В Харькове в результате удара УАБ ранена женщина — Синегубов
- 18:26 Терехов заявил об обстреле Харькова управляемыми авиабомбами
- 14:37В Харьковской области активист насиловал 11-летнего мальчика: Суд вынес приговор
- 09:29Синегубов заявил о трех раненых в результате ударов по Харьковщине