ЧС 2018
Вибори-2019
Онлайн
Сектор
Спецпроекти
Країна Укропів

У харківських супермаркетах продавали нітратні овочі

Експерти перевірили овочі з харківських супермаркетів на наявність нітратів
Depo.
15 червня 2015 10:39
ФОТО: depo.ua
У харківських супермаркетах продавали нітратні овочі
У харківських супермаркетах продавали нітратні овочі

Про це кореспонденту Харків.depo.ua повідомили в ДП "Харківстандартметрологія".

Для експертизи було придбано 11 зразків ранніх овочів: огірки, кабачки, буряк молодий столовий, капуста, кріп, редиска, картопля молода, салат, помідори, зелена цибуля та молода морква.

Продукція була закуплена в супермаркетах "КЛАСС" і "РОСТ".

З 11 протестованих зразків ранніх овочів 5 не відповідали вимогам нормативів за кількістю нітратів. Вміст нітратів в буряку був перевищений від встановлених норм в 2,3 рази, в кабачках - в 1,6 рази, в капусті - в 1,4 рази, в огірках і кропі - в 1,3 рази.

"Систематичне вживання подібних продуктів може призвести до ослаблення імунної системи, виникнення і розвитку алергії, порушень в роботі щитовидної залози та шлунково-кишкового тракту, а також можлива провокація злоякісної пухлини, в тому числі і в шлунково-кишковому тракті", - зазначено в повідомленні.

Коментуючи результати споживчої експертизи, генеральний директор ДП "Харківстандартметрологія" Володимир Величко відзначив, що без лабораторного аналізу визначити нітратність овочів досить складно навіть експертові. Проте можна знизити кількість нітратів у овочах до мінімальної. Для цього потрібно якомога ретельніше мити продукти перед вживанням, знімати шкірку. Також необхідно видаляти основу, оскільки це - місце найбільшого скупчення нітратів. У капусті необхідно повністю видалити качан, а зелень слід відділяти від стебел.

Кількість нітратів зменшується під час варіння продуктів, але при цьому зменшується і значна частка вітамінів і корисних речовин. "Варто купувати продукти лише там, де ви звикли і впевнені в їхній якості та свіжості. Не соромтеся вимагати сертифікат якості на продукт, що викликав у вас підозру. В сертифікаті має бути зазначена кількість нітратів, присутніх в даному продукті", - додали в прес-службі.

Мінімізувати вплив нітратів на організм можливо за допомогою продуктів, що містять вітаміни А, Е і С. У найбільшій кількості вони є в квашеній капусті, бананах, яблуках і цитрусових.

Більше новин про життя Харкова читайте на kh.depo.ua