У харківських супермаркетах продавали нітратні овочі
Експерти перевірили овочі з харківських супермаркетів на наявність нітратів
- Харків
-
15 червня 2015 10:39
Про це кореспонденту Харків.depo.ua повідомили в ДП "Харківстандартметрологія".
Для експертизи було придбано 11 зразків ранніх овочів: огірки, кабачки, буряк молодий столовий, капуста, кріп, редиска, картопля молода, салат, помідори, зелена цибуля та молода морква.
Продукція була закуплена в супермаркетах "КЛАСС" і "РОСТ".
З 11 протестованих зразків ранніх овочів 5 не відповідали вимогам нормативів за кількістю нітратів. Вміст нітратів в буряку був перевищений від встановлених норм в 2,3 рази, в кабачках - в 1,6 рази, в капусті - в 1,4 рази, в огірках і кропі - в 1,3 рази.
"Систематичне вживання подібних продуктів може призвести до ослаблення імунної системи, виникнення і розвитку алергії, порушень в роботі щитовидної залози та шлунково-кишкового тракту, а також можлива провокація злоякісної пухлини, в тому числі і в шлунково-кишковому тракті", - зазначено в повідомленні.
Коментуючи результати споживчої експертизи, генеральний директор ДП "Харківстандартметрологія" Володимир Величко відзначив, що без лабораторного аналізу визначити нітратність овочів досить складно навіть експертові. Проте можна знизити кількість нітратів у овочах до мінімальної. Для цього потрібно якомога ретельніше мити продукти перед вживанням, знімати шкірку. Також необхідно видаляти основу, оскільки це - місце найбільшого скупчення нітратів. У капусті необхідно повністю видалити качан, а зелень слід відділяти від стебел.
Кількість нітратів зменшується під час варіння продуктів, але при цьому зменшується і значна частка вітамінів і корисних речовин. "Варто купувати продукти лише там, де ви звикли і впевнені в їхній якості та свіжості. Не соромтеся вимагати сертифікат якості на продукт, що викликав у вас підозру. В сертифікаті має бути зазначена кількість нітратів, присутніх в даному продукті", - додали в прес-службі.
Мінімізувати вплив нітратів на організм можливо за допомогою продуктів, що містять вітаміни А, Е і С. У найбільшій кількості вони є в квашеній капусті, бананах, яблуках і цитрусових.
Більше новин про життя Харкова читайте на kh.depo.ua
Всі новини Харкова сьогодні читайте на Depo.Харків
Всі новини на одному каналі в Google News
- 08:41 На Харківщині через аварію від світла відключать половину регіону
- 08:36Харківська ОВА заявила про низку масованих обстрілів міста Вовчанськ: Є поранені ФОТО
- 23:10Удар по Вовчанську, що на Харківщині: Горіли кафе, церква та багатоквартирний будинок ФОТО
- 20:34 Зведення Генштабу: за добу більше 70 боєзіткнень та понад 60 ударів авіації рф
- 18:05 Аграрії Харківщини отримають 30% знижку на залізничні перевезення – ОВА
- 17:23Армія Путіна ракетами обстріляла Харківську області: Прокуратура показала наслідки ФОТО
- 12:01На Харківщині водій на шкільному автобусі возив окупантів і снаряди: СБУ затримала колаборанта ФОТО
- 08:24Росіяни скинули авіабомбу на агропідприємство на Харківщині: Кадри з місця ФОТО
- 21:50Обмеження електроенергії 18 квітня можливі у всіх областях, - Укренерго
- 20:50Рятувальники попередили про новий фейк росіян в месенджері
- 15:57У Харкові врізалися трамвай і вантажівка: Постраждав 6-річний хлопчик ФОТО
- 08:27На Харківщині внаслідок авіабомбардувань поранені люди: Коментар ОВА
- 21:54 В Україні створили Корпус демінерів
- 19:49 Доба на фронті: Найгарячішим залишається Бахмутський напрямок
- 16:19 Зеленський підписав оновлений закон про мобілізацію
- 11:03На Харківщині мотоцикл розбився об дерево: Загинуло двоє молодих людей
- 08:18Синєгубов повідомив про загиблих і поранених внаслідок авіаудару на Харківщині
- 07:31На Харківщині на ворожій міні підірвався трактор
- 15:44 Окупанти вдарили по закладу освіти на Харківщині: Загинули люди