Містянам розповіли, як не купити отруйну рибу

Експерти категорично не рекомендують містянам купувати рибу в місцях стихійної торгівлі

Про це кореспонденту Depo.Харків повідомили в прес-службі управління охорони, використання і відтворення водних біоресурсів та регулювання рибальства в області з посиланням на в. о. начальника управління Олексія Гоголя.

"Наші інспектори регулярно проводять рейди з виявлення місць стихійної торгівлі рибою, складаємо адмінпротоколи, виписуємо штрафи. До речі, з 9 травня цього року сума штрафів за порушення правил торгівлі значно зросла і на сьогоднішній день становить 510-1700 гривень (до цього було 51-85 гривень). Зрозуміло, що продавці на стихійних ринках ніяких дозвільних документів на торгівлю і тих, які підтверджують якість риби, не мають. У таких точках купувати рибу в жодному разі не можна", - сказав він.

За словами Гоголя, продавці обов'язково повинні мати ветеринарне свідоцтво, яке підтверджує, що риба пройшла відповідну перевірку в ветлабораторії і не становить загрози для здоров'я, а також накладну, де вказується, з якого рибгоспу риба надійшла на продаж.

"Покупець має право сам вимагати у продавця пред'явити ці документи. При цьому обов'язково звертайте увагу на дату - в літній період вони (документи, ред.) повинні бути видані в день торгівлі. Якщо дата стоїть, припустимо, вчорашня - це вже порушення, і таку рибу купувати не варто. В осінньо-зимовий період або в торгових точках, обладнаних холодильними камерами, допустимий період дії довідки - сім днів", - додав він.

При цьому, за словами Гоголя, найбезпечніше купувати рибу в супермаркетах і торгових точках, обладнаних холодильниками.

"На Кінному ринку, наприклад, магазинчики, які торгують рибою, після реконструкції забезпечили холодильними камерами. Є там і спеціально обладнаний відділ живої риби, як, втім, і в супермаркетах", - зазначив він.

Також Гоголь розповів, як повинна виглядати свіжа риба.

"Є кілька дуже простих правил. Якщо натиснути пальцем на рибу в районі спинки - у свіжої риби вм'ятини не залишиться. Очі у свіжої риби - не каламутні, світлі. Луска - чиста, блискуча. При обробленні м'ясо свіжої риби погано відділяється від ребер", - підсумував він.

Більше новин про Харків читайте на Depo.Харків.

Всі новини Харкова сьогодні читайте на Depo.Харків

 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme