У Харкові родина захворіла на ботулізм після вживання домашніх консервованих грибів
З тяжкою формою ботулізму харків’яни були госпіталізовані до лікарні № 2
Головне управління Держпродспоживслужби в Харківській області організувало та проводить розслідування двох випадків захворювання на ботулізм.
Про це Depo.Харків повідомили в обласній Держспоживслужбі.
Харківська родина захворіла після того, як скуштувала консервовані гриби домашнього приготування.
З тяжкою формою ботулізму їх госпіталізували до Міської клінічної лікарні № 2.
В Держспоживслужбі нагадують, що ботулізм – це небезпечне інфекційне захворювання, повʼязане з вживанням харчових продуктів, що містять ботулотоксин та можуть призвести до смерті захворілого. Основна причина виникнення захворювання - вживання продуктів харчування домашнього консервування (грибів, м’яса), в’яленої та копченої риби.
З метою уникнення захворювання на ботулізм необхідно дотримуватись наступних правил:
- не вживати в їжу підозрілі продукти харчування;
- у домашніх умовах не рекомендується консервувати гриби, м’ясо, рибу;
- не купувати продукти харчування на стихійних ринках та у невідомих осіб;
- не вживати продукти харчування невідомого походження та виробництва;
- не вживати в їжу рибу в’ялену та сушену домашнього приготування та придбану у невідомих осіб в несанкціонованих місцях торгівлі;
- при виникненні ознак захворювання на ботулізм, а саме порушення зору (двоїння предметів, відчуття туману, "сітки" перед очима), загальної слабкості, сильної сухості у роті, утруднення ковтання та осиплості голосу слід негайно звертатися за медичною допомогою.
Читати також: У Харкові рятують молоду жінку, яка привезла з Бердянська ботулізм
Більше новин про події у світі читайте на Depo.Харків