У дитячому таборі на Харківщині - спалах інфекції
У дитячому закладі відпочинку на Харківщині зафіксовано спалах інфекційних хвороб
Як передає кореспондент Depo.Харків за інформацією прес-служби Харківського обласного лабораторного центру Держсанепідслужби України, сімох дітей госпіталізували із позаміського закладу оздоровлення та відпочинку "Бурлучок", який розташований у селі Нижній Бурлук.
Перший випадок захворювання стався 24 червня. Попередній діагноз – харчова токсикоінфекція у шести осіб, ще у однієї дитини - ентеровірусна інфекція, ГРВІ.
Хворі госпіталізовані з легкою формою – пятеро дітей, середньої важкості – двоє.
Фактор передачі та джерело інфекції встановлюються.
Санітарно-епідеміологічне обстеження закладу було проведене 27 червня. Заклад розрахований на 80 дітей в одну зміну функціонує з 23 червня у пристосованих будівлях. «На день обстеження до закладу прийнято 79 дітей, із них захворіло та госпіталізовано 7. Контактних 72 дитини, із них обстежено 59. Не обстежені 12 дітей були відсутні - виїхали тимчасово за заявою батьків, одна дитина відмовилась від обстеження самостійно. У закладі організована робота трьох загонів, у всіх зареєстровані захворілі», - розповіли в СЕС.
Водопостачання закладу здійснюється від трубчастого колодязя, вода підведена до харчоблоку, кімнати для прання білизни, до приміщень. Питний режим дітей організований альтернативною водою. Гаряча проточна вода від електричних водонагрівачів - 5 бойлерів по 100 л.
"Відведення стічних вод із харчоблоку, душових, умивалень за допомогою трубопроводів здійснюється до вигрібу, розташованого на території. Санітарний стан системи каналізації на момент обстеження задовільний. Слідів витікання стічних вод на території закладу не виявлено. Санітарно–гігієнічний стан санітарно–технічних приладів внутрішніх туалетів, душових, вмивалень задовільний", - відзначили в СЕС.
Спальні приміщення розміщені у пристосованих приміщеннях, норма площ на одну дитину не дотримується, мають місце факти розміщення ліжок упритул.
Забезпечення м’яким інвентарем на момент перевірки недостатнє.
Харчоблок має неповний набір виробничих приміщень. Проводиться сумісне оброблення сирих м’яса, риби, овочів у одному приміщенні. Поточність технологічного процесу на момент обстеження не дотримується.
Наявне технологічне обладнання у робочому стані, духовка не обладнана терморегулятором. Холодильне обладнання функціонує, при зберіганні харчових продуктів товарне сусідство не дотримується.
Під час обстеження заборонених страв виявлено не було.
Журнали бракеражу сирої та готової продукції ведуться, на момент перевірки порушень не виявлено. Порушень термінів реалізації, встановлених виробником, не виявлено. У наявності продукти, які не мають етикетки (риба сира, м'ясо, сухофрукти).
Забезпеченість санітарним одягом персоналу харчоблоку недостатня.
Для обслуговування закладу за розкладом передбачено 21 штатна одиниця. За переліком працівників, загалом 18 осіб, надали особисті медичні санітарні книжки 17, медичний огляд пройдений своєчасно. Не надана медична книжка прибиральниці.
Медичне обслуговування дітей організовано цілодобово, здійснюють лікар та медична сестра.
Під час обстеження відібрані зразки продуктів та води на дослідження. Обстежені на кишкову групу інфекцій контактних всього 77 осіб. Проведена заключна дезінфекція.
Більше новин про події у світі читайте на Depo.Харків