Масове отруєння в Харкові: Кишкову інфекцію заніс хворий працівник
Джерелом інфекції, яку підхопили клієнти ресторанів "Якіторія" та "Мафія" в Харкові, за попередніми даними, був хворий працівник
За результатами позапланової перевірки за фактом спалаху кишкової інфекцій в Харкові, внаслідок якого постраждали 90 людей, встановлено, що причиною було
недотримання санітарно-гігієнічного режиму закладами харчування, які мали спільну кухню, повідомили Depo.Харків у прес-службі Держпродспоживлсужби.
Ймовірне джерело спалаху - хворий працівник.
Ресторани тимчасово закриті. Одному з них надіслана вимога про знищення та/або вилучення з обігу харчових продуктів що несуть загрозу здоров’ю та життю людини.
Під час перевірки виявлені наступні порушення:
- сумісне зберігання сирих та готових харчових продуктів;
- порушення температурно-вологісного режиму зберігання (відсутні гігрометри, термометри, психрометри і, відповідно, їх повірка);
- відсутнє маркування на мішках з сировиною (рис), відповідно, не можна встановити термін придатності до можливого споживання;
- столи та інше технологічне обладнання потребують миття та дезінфекції (одна кухня та холодильні потужності для обох фізичних осіб-підприємців).
Як повідомляв Depo.Харків, хворі пов’язують інфекцію з вживанням суші у закладі громадського харчування ТОВ "Ресторація №1" (ресторани "Якіторія" та "Мафія"). У Харкові поліція розпочала розслідування за фактом масового отруєння громадян у ресторані за ст. 325 КК України (порушення санітарних правил і норм щодо запобігання інфекційним хворобам та масовим отруєнням).
Продовжують лікування 24 хворих, у тому числі двоє дітей. Ще четверо хворих лікуються амбулаторно.
За результатами проведених бактеріологічних досліджень, у 42-х хворих виділена культура роду Salmonella. Заключні діагнози уточнюються.
Поліція Харківщини закликає всіх потерпілих звернутися за телефоном: +38(063) 631 81 79 (чергова частина).
Більше новин про події у світі читайте на Depo.Харків