Харків’янам порадили відмовитися від лісових грибів

Експерти радять харків’янам відмовитися від вживання дикорослих грибів

Відповідні рекомендації надала директор Харківського обласного лабораторного центру Міністерства охорони здоров’я Любов Махота, передає Depo.Харків з посиланням на "Справжню варту".

Вона розповіла, що не слід купувати гриби на стихійних ринках. Краще в такому випадку надати перевагу стаціонарним, адже там здійснюється певний контроль за продукцією.

Не можна збирати гриби, які не вдається ідентифікувати. Слід уникати перезрілих, пластинчастих чи недозрілих, бо їх вид важко виявити. Не можна збирати гриби під час засухи, адже тоді вони накопичують токсини. Перед приготуванням їх слід ретельно промити, змінивши воду не менше трьох разів. А готову страву зберігати не більше доби.

Доцент кафедри біотехнологій Харківської державної зооветакадемії Дмитро Леонтьєв зазначив, що навіть спеціалісти не застраховані від отруєнь грибами, бо тут дуже легко помилитися. Наприклад, у деяких цілком їстівних грибів, як то лисичок, сироїжок та зонтиків є отруйні "двійники", які можуть ввести в оману своїм виглядом.

Також він порекомендовав збирати саме трубчасті гриби, а не пластинчасті. Такі не будуть отруйними, хіба що за виключенням тих, які забарвлені червоним чи рожевим кольорами. Крім того, потрібно уникати грибів білого кольору. Вони отруйні. Гриби слід не зрізати ножем, краще зривати, адже так можна побачити плодове тіло гриба повністю та ідентифікувати його з більшою точністю.

Все новости Харькова читайте на Depo.Харьков

Все новости на одном канале в Google News

Следите за новостями в Телеграм

Подписывайтесь на нашу страницу Facebook

deneme