Харків

У харківських маркетах перевірили молоко

У Харкові провели споживчу експертизу молока

21 липня 2016, 11:49

Як повідомили кореспонденту Depo.Харків у прес-службі ДП "Харківстандартметрологія", для проведення споживчої експертизи продукції були взяті зразки молока, виготовленого в Харківському, Київському, Вінницькому, Полтавському і Черкаському регіонах.

Із восьми перевірених зразків молока питного шість виготовлені відповідно до вимог державного стандарту ДСТУ та два зразки – за технічними умовами підприємств. Продукція була закуплена в супермаркетах міста.

Під час експертизи молоко перевірили за органолептичними (зовнішній вигляд, консистенція, смак, запах, колір), фізико-хімічними (масова частка жиру, масова частка білку, густина) показниками, за ідентифікацією жиру, показниками безпеки (вміст залишкових кількостей антибіотиків та відповідність мікробіологічних показників) та якістю пакування і відповідністю маркування.

Результати експертизи показали, що з воьми протестованих зразків два не відповідали вимогам.

Зокрема, в одному випадку виявили невідповідність наданій на етикетці інформації - за заниженою масовою часткою жиру, яка фактично склала 2,4%, та заниженою масовою часткою білку – 2,74% при нормі не менше 2,8%.

У другому випадку була невідповідність інформації, що надана на етикетці, за заниженою масовою часткою жиру, яка фактично становила 3% при заявлених 3,2%.

"Необхідно відзначити найголовніше – всі протестовані зразки молока відповідали вимогам безпечності. Стабільність мікробіологічних показників свідчить про високий рівень організації технологічного процесу виробництва, в тому числі і додержання санітарно-гігієнічних вимог. Відсутність в молоці антибіотиків говорить про доброякісну сировину вітчизняних аграріїв. Приємно відзначити й той факт, що все перевірене молоко виготовлено з натуральної сировини і містило лише тваринні жири", - зазначив генеральний директор ДП "Харківстандартметрологія" Володимир Величко.

Експерти також надали поради харків’янам щодо того, як правильно обрати якісне молоко. По-перше. Необхідно перевіряти термін придатності. По-друге, звернути увагу на умови зберігання продукту в торгівельній мережі - виробник гарантує якість, безпечність та терміни придатності продукції лише за умови їхнього дотримання, в тому числі в магазині.

По-третє, варто оцінити зовнішній вигляд упаковки (чистота, цілісність, герметичність). Не треба купувати продукт із пошкодженою, забрудненою чи деформованою споживчою тарою.

Також необхідно орієнтуватися не лише на ціну, а і на масу нетто – на вигляд однакова споживча упаковка може містити різну кількість продукту.

Більше про події у Харкові та області читайте на Depo.Харків

Loading...
Loading...